Sztuka parzenia ziół już w dawnych czasach była uważana za wyjątkową i cenną umiejętność. Odpowiednio przygotowane zioła przynosiły pomoc w wielu dolegliwościach, leczyły z chorób oraz przyczyniały się do utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Obecnie wiedza dotycząca ziół oraz sposobów ich przyrządzania nie jest już zarezerwowana dla nielicznych i każdy z drobną pomocą i kilkoma wskazówkami, może cieszyć się własnoręcznie przygotowanym naparem.

Zaparzacz LZ 350ml

Sposób parzenia 

Aby uzyskać jak najlepszy smak i odpowiednie działanie naparu, należy wiedzieć w jaki sposób go przygotowywać, czyli jakich używać naczyń i w jakiej temperaturze zaparzać.

Przygotowanie naparu zaczynamy od zagotowania filiżanki wody (temperatura 95°C) i wsypania jednej łyżki liści. Zalane liście należy pozostawić na 5 minut. Przy parzeniu w czajniczku dodajemy jedną łyżkę liści więcej, a po zaparzeniu napar wlewamy do filiżanek. Aby urozmaicić smak naszej mieszanki możemy dodawać różne składniki: miód, imbir czy cytrynę. Pamiętajmy jednak aby nie przesadzić z ilością dodatków. 

Dla przykładu czas parzenia herbat bez domieszek ziół wygląda nieco inaczej:

czarna – 100°C, 4–6 minut, 
zielona – 70°C – 3 minuty, 
biała – 85°C, 4–5 minut, 
rooibos – czyli 100°C, 4-6 minut, 
oolong – 90°C, 5–8 minut, 
pu-erh – 95°C, 1–3 minuty.

Naczynia i akcesoria 

Parzenie herbaty w dzbanku to zdecydowanie najlepsza metoda, która umożliwia liściom rozwinięcie się, przez co napar jest mocniejszy i bardziej aromatyczny. Dzbanek nie może być jednak wykonany z tworzywa sztucznego, który może spowodować znaczną zmianę smaku. Aby odpowiednio przygotować naczynie do zaparzania, powinniśmy najpierw je ogrzać, opłukując dzbanek odrobiną ciepłej wody. Przydatnymi akcesoriami mogą być również zaparzacze ceramiczne lub wykonane ze stali nierdzewnej – filtry, w które wkładamy susz.